Karp z wody

/ 2 zdjęć


W dniu dzisiejszym w końcu była okazja przygotowania potrawy 'KARP Z WODY Z CHRZANEM I ZIEMNIAKAMI (PO POLSKU)' na świąteczny stół . W związku z powyższym przepis został uzupełniony o zdjęcia z przygotowania potrawy. Zapraszam więc do obejrzenia zdjęć i przy najbliższej okazji wypróbowania przepisu. Jednocześnie pragnę przekazać jeszcze kilka wskazówek, które nasunęły mi się podczas praktycznego kucharzenia.

1. Ryba po wyjęciu z zamrażalnika podczas procesu rozmrażania powinna być dobrze nasolona.
2. Sól spowoduje zagęszczenie śluzu (pomimo tego, że po patroszeniu ryba była dobrze wypłukana), w związku z powyższym rozmrażanie kończymy dokładnym ściągnięciem śluzu nożem i następnie wypłukaniem.
3. Rybę gotujemy zawsze na uprzednio przygotowanym wywarze warzywnym, na tzw. wolnym ogniu.
4. W przypadku ograniczonego czasu możemy gotować rybę na bulionie z kostki rosołowej.
5. Do rozcinania porcji ryby przygotujmy ostre narzędzia (nóż, widelec, ewentualnie specjalne nożyce).
6. Układanie porcji na talerzach rozpoczynajmy od ziemniaków, jajka i chrzanu.
7. Rybę porcjujmy na końcu. Nic gorszego jak tłuste ziemniaki lub jajka na obrusie.
8. Wywar pozostały po potrawie jest idealną bazą dla rybnego rosołku lub zupy rybnej.
9. Gorący wywar przelać (bez warzyw) do słoika np. 3/4 l, zakręcić, obrócić słoik denkiem do góry i odstawić do wystygnięcia. Tak zawekowany wywar możemy spokojnie przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

 


3.4
Oceń
(12 głosów)

 

Karp z wody - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł