Zaloguj się do konta

Karp z grzybkami.

Karp z grzybkami.
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg, 25 dkg grzybów pokrojonych w plastry, ½ kostki rozpuszczonego masła, 15 dkg tartego, łagodnego w smaku żółtego sera, 2 łyżki drobno rozkruszonych krakersów, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 jajko, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić nacierając solą i pieprzem na zewnątrz i jamę brzuszną. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos, schłodzić. Jajko „wybić” oddzielając białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Grzyby, ubite białko, żółtko, tarty ser, krakersy i natkę pietruszki delikatnie wymieszać przyprawiając do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełnić jamę brzuszną ryby, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Rybę ułożyć na blasze do pieczenia, polać resztą masła i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem udekorować na półmisku.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…