Karp zapiekany palce lizać


Składniki:
karp ok 1,3kg
30 dag pieczarek
2 cebule
250 ml śmietany
pół kostki masła
pół litra mleka
sól
pieprz
bazylia
sok z cytryny
Przygotowanie:
Karpia spraw, umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i bazylią, włóż do miski. Cebule obierz, pokrój na plasterki. Obłóż karpia, zalej mlekiem, wstaw na 2 godzin do lodówki.
Pieczarki umyj, pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny. Łyżkę masła stop na patelni, smaż pieczarki, aż woda odparuje. Przypraw, ostudź. Karpia wyjmij z zalewy, usuń cebule. Do środka włóż część pieczarek. Blachę natłuść, ułóż karpia. Na wierzchu ułóż kawałki masła i pozostałe pieczarki, zalej śmietaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C, zapiekaj około 50 minut, podlewając sosem wytwarzającym się sosem. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Karp zapiekany palce lizać - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł