Zaloguj się do konta

karp zapiekany w śmietanie

-1 kg filetów z karpia
-1 kg ziemniaków
-4 łyżki oleju
-2 cebule
-4 łyżki mąki
-2 łyżki utartego parmezanu
-50 g margaryny
-2 łyżki tartej bułki
-300 ml śmietany
-1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
-sól, pieprz
Filety z karpia pokroić na 6 kawałków, opłukać, osuszyć, osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Ziemniaki obrać, opłukać, gotować 18 minut w osolonej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na pozostałym oleju, oprószyć łyżeczką mąki, zalać śmietaną, zagotować, doprawić sos solą i pieprzem. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć ziemniakami, skropić rozpuszczoną margaryną, zalać sosem, posypać parmezanem, tartą bułką i natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej