Karp zapiekany w warzywach


-filety z karpia 4 szt
-pieczarki 25 dkg
-fasolka szparagowa 50 dkg
-marchewka 2 szt
-liść laurowy 1 szt
-pieprz 8 szt
-ziele angielskie 2 szt
-cebula 1 szt
-sól
-masło do wysmarowania naczynia
Sos:
-śmietana 18% szklanka
-żółtka 3 szt.
-mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

1. Fasolę i posiekaną marchewkę gotujemy ok. 10 min., w wodzie z dodatkiem przypraw, do wywaru wkładamy porcje karpia i gotujemy, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana (będzie dochodziła w piekarniku). Łyżką cedzakową delikatnie odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem w następującej kolejności: fasolka, marchewka,filet. Pieczarki podsmażamy z cebulką i wykładamy na rybę.

2. Sos: śmietanę,żółtka i mąkę ubijamy na jednolitą lekko spienioną masę. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180 stopni, aż sos lekko się zrumieni.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Karp zapiekany w warzywach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł