Karp zapiekany w jarzynach


Składniki:
4 filety z karpia
25dag pieczarek
50 dag fasolki szparagowej
2 marchewki
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
szczypta przyprawy do ryb
tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania
cebula
masło do zasmażenia pieczarek
Sos:
Szklanka śmietany
3 żółtka
mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jarzyny zalewamy wodą, dodajemy przyprawy zagotowujemy, gotujemy ok. 10minut, wkładamy porcje karpia i gotujemy, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Naczynie przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, dodajemy pieczarki, całość smażymy, aż połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.
Przygotowujemy sos: śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubijamy, az sos będzie jednolity i lekko spieniony. Duze żaroodporne naczynie obficie smarujemy tłuszczem. Na spód wkładamy odsączoną fasolkę i posiekaną marchewkę, na jarzynach układamy filety, na nich porcje pieczarek w taki sposób, by na każdym kawałku ryby była taka sama ilość, całość zalewamy sosem i wstawiamy na 20minut do nagrzanego do 180*C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy sos się lekko zrumieni. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karp zapiekany w jarzynach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł