Karp zapiekany w pomarańczach


Witam,

Przedstawiam wam dzisiaj sprawdzony przepis - naprawdę nie zła potrwa. Pozdrawiam i życzę Smacznego !

Czas przygotowania: 20 minut
Czas inny: 30 minut
Kaloryczność: 375 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

* 1,2 kg filetów z karpia (płatów)
* sok z cytryny
* 30 dag pieczarek
* 2 pomarańcze
* 3–4 łyżki masła
* 5–6 łyżek tartej bułki
* szklanka białego wytrawnego wina
* sól
* pieprz
* listki melisy do dekoracji

Etapy przygotowania

Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki wraz ze skórą.

Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami. Wokół ułożyć cząstki pomarańczy. Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C. Udekorować listkami świeżej melisy.

 


4
Oceń
(4 głosów)

 

Karp zapiekany w pomarańczach - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł