Karp zapiekany z pieczarkami


Produkty:
-1,2 kg karpia
-pół kostki masła
-50 dag pieczarek
-duża cebula
-jajko
-4 łyżki bułki tartej
-3 łyżki mąki
-sól, pieprz
-tłuszcz do smażenia ryby

Przygotowanie:
Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na dzwonka. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Posiekać cebulę. Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić na nim cebulę, dodać plasterki pieczarek, posolić, popieprzyć. Dusić do miękkości. Dzwonka karpia posolić. Każde panierować w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Krótko smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W żaroodpornym naczyniu ułożyć część pieczarek, na nich dzwonka karpia i na wierzchu resztę pieczarek. Skropić rozpuszczonym masłem, włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na mniej więcej godzinę

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Karp zapiekany z pieczarkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł