Karp ze śliwkami i migdałową posypką


Składniki:
1/2 karpia ze skórą
150g białego pieczywa tostowego
100ml mleka
100g suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
2 jajka
sól
szczypta cynamonu
100g masła
1 białko
1/2 cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, skropić mlekiem. Dodać pokrojone śliwki, uprażone na suchej patelni migdały, jajka, sól, cynamon wymieszać. Rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą. W brytfannie ułożyć warstwowo: farsz, kawałki masła, karpia i lekko docisnąć. Brytfannę z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 30 minut.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Wyjąć rybę z piekarnika, jej wierzch posmarować pianą z białek i posypać resztą migdałów. Wstawić do piekarnika, piec następnie 10minut do przyrumienienia. Przed podaniem karpia udekorować plasterkami z cytryny. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karp ze śliwkami i migdałową posypką - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł