Karp faszerowany...

/ 1 komentarzy

Karp faszerowany

Składniki:

1 kg karpia,
10 dkg pieczarek lub 20 dkg świeżych borowików,
6 dkg tłuszczu do duszenia i pieczenia pieczarek,
2 jaja,
sól,
pieprz,
3 dkg masła lub margaryny,
4 - 5 dkg tartej bułki,
1/8 litra śmietany,
zielenina.

Wykonanie:

Karpia sprawić, usunąć oczy.
Rybę opłukać, natrzeć solą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony.
Trzony i kapelusze posiekać, dodać 2 dkg tłuszczu, 1 - 2 łyżki wody, sól, pieprz, dusić 10 minut.
Masło utrzeć z 2 żółtkami, wymieszać z pieczarkami, bułką tartą i ubitą z białek pianą,
dodać pieprz, sól.
Napełnić nadzieniem jamę brzuszna karpia, zaszyć.
Półmisek ogniotrwały posmarować tłuszczem (2 dkg), ułożyć na nim rybę,
polać z wierzchu stopionym tłuszczem.
Piec około 40 minut.
W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem.
Wyparowany sos uzupełniać wodą.
Upieczoną rybę oblać lekko osoloną śmietaną, piec jeszcze około 5 minut.
Wyjąć, przybrać zieleniną.
Karpia można również piec bez śmietany na ruszcie w piekarniku.



Smacznego!

 


3.1
Oceń
(11 głosów)

 

Karp faszerowany... - opinie i komentarze

auratus 2auratus 2
0
Widzę , że masz kulinarny talent :) . Aż dostałem ślinotoku . Wczoraj wyjąłem właśnie karpika z zamrażarki to może sprawdzimy Twój przepis . Ja jeszcze na pewno dodam posiekanej natki pietruszki . Za przepis 5-teczka .
(2011-04-11 07:37)

skomentuj ten artykuł