Karp faszerwoany
Adam Dałek (adamoso123)
2011-12-07
Karp faszerowany
Składniki:
- 1 kg karpia
- 100g pieczarek
- 6 łyżek tłuszczu do smażenia
- 3 łyżki masła
- 4-5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki śmietany
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki i tymianek)
Przygotowanie:
Karpia sprawić, opłukać , natrzeć solą. Pieczarki oczyścić ,poszatkować. Dusić na patelni 10 minut. W połowie duszenia dodać sól, pieprz. Masło utrzeć z dwoma żółtkami, wymieszać z pieczarkami , tartą bułką. Ubić pianę z białek i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem brzuch ryby. Zaszyć. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć rybę i posypać wiórkami masła. Piec około 40 min. ,podlewając od czasu do czasu karpia wodą. Upieczoną rybę polać śmietaną , zapiec jeszcze kilka minut. Podawać posypanego zieleniną.
Karp dobrze przygotowany pięknie prezentuje się na wigilijnym stole.*
Smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg karpia
- 100g pieczarek
- 6 łyżek tłuszczu do smażenia
- 3 łyżki masła
- 4-5 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki śmietany
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki i tymianek)
Przygotowanie:
Karpia sprawić, opłukać , natrzeć solą. Pieczarki oczyścić ,poszatkować. Dusić na patelni 10 minut. W połowie duszenia dodać sól, pieprz. Masło utrzeć z dwoma żółtkami, wymieszać z pieczarkami , tartą bułką. Ubić pianę z białek i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem brzuch ryby. Zaszyć. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć rybę i posypać wiórkami masła. Piec około 40 min. ,podlewając od czasu do czasu karpia wodą. Upieczoną rybę polać śmietaną , zapiec jeszcze kilka minut. Podawać posypanego zieleniną.
Karp dobrze przygotowany pięknie prezentuje się na wigilijnym stole.*
Smacznego!!!