Karpiowa wigilijna zupka.


Karpiowa wigilijna zupka.
Składniki: 1 karp około 1 kg, 3 łyżki masła, ½ szklanki mąki, włoszczyzna, 1 łyżeczka octu,
1 liść laurowy ,sól, świeżo zmielony pieprz,
Przygotowanie: Karpia sprawić, dokładnie wy filetować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut. Do wywary dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut. Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Karpiowa wigilijna zupka. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł