keks do dłuższego przechowywania


-25 dag mąki pszennej
-25 dag cukru
-5 jajek
-25 dag masła
-35 dag bakalii
-5 g sody oczyszczonej
-tłuszcz
-bułka tarta
-mleko lub woda do rozpuszczenia sody
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszać, pod koniec dodać roztwór sody. Bakalie zalać gorącą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją, odsączyć. Orzechy mi migdały posiekać na cząstki o wielkości 0,8 cm. Owoce wymieszać z mąką i połączyć z utartymi żółtkami. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

keks do dłuższego przechowywania - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł