Zaloguj się do konta

keks do dłuższego przechowywania

-25 dag mąki pszennej
-25 dag cukru
-5 jajek
-25 dag masła
-35 dag bakalii
-5 g sody oczyszczonej
-tłuszcz
-bułka tarta
-mleko lub woda do rozpuszczenia sody
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę, dodać ubitą pianę z białek, lekko mieszać, pod koniec dodać roztwór sody. Bakalie zalać gorącą wodą i pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją, odsączyć. Orzechy mi migdały posiekać na cząstki o wielkości 0,8 cm. Owoce wymieszać z mąką i połączyć z utartymi żółtkami. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…