keks klasyczny


-5 dag rodzynek
-5 dag suszonej skórki pomarańczowej
-5 dag daktyli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 jajek
-szczypta soli
-szklanka cukru
-kostka masła
-1,5 szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-tłuszcz, bułka tarta do formy
Bakalie zalej wrzątkiem, pozostaw na 25 minut. Gdy napęcznieje, osącz. Większe pokrój. Wszystkie bakalie obtocz w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą, jasną masę. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy jajecznej. Bakalie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do wytłuszczonej i obsypanej bułką tarką formy keksowej. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj według własnego uznania.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

keks klasyczny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł