Keks waniliowy


Składniki:

kostka margaryny
35 dag mąki
15 dag cukru
4 jajka
szczypta kurkumy
torebka cukru waniliowego
0,5 torebki proszku do pieczenia
po 10 da siekanych migdałów, orzechów laskowych, rodzynek, żurawiny, mieszanki kandyzowanych owców i posiekanych moreli
cukier puder

Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na krem, ucierając wbijaj po jaku. Na koniec utrzyj z kurkumą, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dosyp rodzynki, orzechy, migdały, żurawinę, morele i połowę owoców kandyzowanych. Wymieszaj. Ciasto wlej do formy keksowej wysypanej bułką tarta. Piecz ok. 70 min w temp. 175 *C. Upieczony keks studź 10 minut w formie, następnie wytrząśnij na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Keks waniliowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł