Keks z orzechami włoskimi


SKŁADNIKI;

250g margaryny
8 białek
250g orzechów włoskich
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 paczuszka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka tartej bułki


PRZYGOTOWANIE;

W rondelku roztapiamy margarynę, jedną łyżkę margaryny wcześniej odkładamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier waniliowy cały czas ubijając. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitej piany. Następnie powoli wlewamy roztopioną margarynę. Na końcu dodajemy pokruszone orzechy - najlepiej oprószone mąką, co zapobiegnie ich opadnięciu na dół ciasta podczas pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy margaryną, obsypujemy tartą bułką i wkładamy wyrobione ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C. PALCE LIZAĆ :)

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Keks z orzechami włoskimi - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł