Keks z owocami


Keks z owocami

Składniki(1 sztuka):
szklanka mąki pszennej;
3/4 szklanki cukru;
pół kostki masła roślinnego;
łyżeczka proszku do pieczenia;
7 żółtek;
3 białka;
2,5 szklanki bakalii i owoców (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, figi, migdały, orzechy łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie z kompotu);
pół torebki cukru waniliowego;

Sposób przygotowania:
1).Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce, oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać.
2).Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 minut w temperaturze 160-180 C.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Keks z owocami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł