Keks staropolski
użytkownik 70140
2011-12-18
Keks staropolski
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
5 jaj;
5 żółtek;
30 dag cukru;
10 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
50 dag rodzynków;
po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli i suszonej papai;
CZĘŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru pudru;
3 łyżki wody;
kilka kropli aromatu rumowego;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
po 2 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów;
Sposób przygotowania:
1).Żółtka i jaja utzreć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Wsypać bakalie i wyrobić ciasto, przełożyć je do formy keksowej, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika.
2).Piec 75 minut. Przygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z wodą i aromatem rumowym. Upieczony keks polukrować, a potem posypać orzechami i migdałami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
50 dag mąki;
5 jaj;
5 żółtek;
30 dag cukru;
10 dag masła;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
50 dag rodzynków;
po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli i suszonej papai;
CZĘŚĆ II (Lukier)
15 dag cukru pudru;
3 łyżki wody;
kilka kropli aromatu rumowego;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
po 2 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów;
Sposób przygotowania:
1).Żółtka i jaja utzreć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Wsypać bakalie i wyrobić ciasto, przełożyć je do formy keksowej, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika.
2).Piec 75 minut. Przygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z wodą i aromatem rumowym. Upieczony keks polukrować, a potem posypać orzechami i migdałami.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.
Życzę smacznego !!!