Keks
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-20
Produkty:
-szklanka mąki
-szklanka cukru
-szczypta soli
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-szklanka bakalii
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę razem ubijać. Przygotowane masy jajeczne połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta wsypać obtoczone w mące bakalie. Piec w natłuszczonej i posypanej bułką tartą podłużnej formie ok. 50 minut w temperaturze 220 stopni.
-szklanka mąki
-szklanka cukru
-szczypta soli
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-szklanka bakalii
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i jeszcze chwilę razem ubijać. Przygotowane masy jajeczne połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta wsypać obtoczone w mące bakalie. Piec w natłuszczonej i posypanej bułką tartą podłużnej formie ok. 50 minut w temperaturze 220 stopni.