Kilka informacji o karasiu

/ 2 komentarzy / 2 zdjęć


W tym wpisie chciałbym opisać rybę która zamieszkuje prawie każdy staw, jezioro, kanał itp. Rybą tą jest karaś.
Karaś pochodzi z rodziny karpiowatych. Jest to ryba którą każdy wędkarz w swoim życiu już nie raz złowił . Bierze on od wiosny do jesieni. Zimę spędza w odrętwieniu, zagrzebany w mule. Najlepszy okres przypada na lipiec i sierpień. Na ochłodzenie karaś reaguje przestaniem brań.
Jest ona zbudowana:

tułów tarczowaty, silnie spłaszczony bocznie. Ciało bardzo mocno wygrzbiecone i krótkie, pokryte dużymi, równo ułożonymi łuskami .Długa płetwa grzbietowa sięga krawędzią nasady ogonowej, gdzie znajduje się charakterystyczny ciemny pas, który jest mniej widoczny u osobników dorosłych . Grzbiet i boki brunatno-złociste z zielonkawym połyskiem, brzuch żółtawy lub biały. Płetwy piersiowe i brzuszne przy nasadzie są lekko zaczerwienione. Karaś z apetytem zjada podane prze wędkarza przynęty zwierzęce, jak i roślinne .Bezkręgowce wodne, żyjące w mulistym dnie lub w jego pobliżu, rzadko rośliny. Dorasta on do 3 kg przy 0,5 m długości. Łowione egzemplarze rzadko przekraczają 25 cm .

Dojrzałość płciową uzyskuje przy długości 8-15 cm w 3-4 roku życia. Tarło karasia trwa od V do VII. Samica gotowa do rozrodu gromadzi się w płytkich, obficie porośniętych podwodną roślinnością miejscach. Kleista ikra o średnicy 1-1,5 mm ( 150000-300000) przyczepia się do roślin. Wylęg z jaj następuje po 5-7 dniach od ich złożenia przez samice karasia. Młode osobniki karasia odżywiają się roślinami wodnymi i małymi zwierzętami dennymi (zwłaszcza larwy ochotkowatych i jętek). Dorosłe osobniki karasia pożywiają się drobnymi bezkręgowcami wodnymi, żyjącymi w mulistym dnie lub w jego pobliżu oraz roślinami.

Karaś często jest wykorzystywany jako wspaniała ryba na żywca. Jest on rybą bardzo wytrzymałą która spokojnie wytrzyma kilka dobrych godzin w wodzie a jak ją wypuścisz to Jeszce przeżyje. W okresie jesiennym jest on już słabszy na żywca i mniej
energiczny.

Podsumowując karaś jest najliczniejszą rybą w Polskich zbiornikach wodnych, ale należy pamiętać że wszystko może się szybko zmienić . Każdy wie że jego mięso jest bardzo smaczne i powinniśmy karasia szanować. Życzę wszystkim udanych połowów tej wspaniałej ryby.

 


4.8
Oceń
(4 głosów)

 

Kilka informacji o karasiu - opinie i komentarze

kamil11269kamil11269
0
Przyda się początkującym :) ***** za pomysł (2013-01-14 16:01)
radzio1radzio1
0
dzięki. (2013-01-14 17:27)

skomentuj ten artykuł