Kisiel z żurawin 2


Produkty:
-40 dag żurawin
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6-8 łyżek płynnego miodu
-szczypta zmielonych goździków
-kawałek kory cynamonu
-kawałek skórki z pomarańczy
-1/2 szklanki kremówki 36%
-listki melisy, skórka z cytryny

Przygotowanie:
Żurawiny lekko rozmrozić (łyżkę odłożyć), zmiksować, przetrzeć przez sito. Skórki z przetartych żurawin zalać 4 szklankami wody, dodać skórkę z pomarańczy, korę cynamonu oraz zmielone goździki. Gotować 10 minut, przecedzić. Przecier z żurawin wymieszać z miodem. Dodać do przecedzonego wywaru ze skórek, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wywaru z żurawin, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do miseczek, odstawić do ostudzenia. Przed podaniem każdą porcję polać strużką kremówki, posypać odłożonymi żurawinami, skórką z cytryny i listkami melisy.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Kisiel z żurawin 2 - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł