Kleń zapiekany

/ 5 komentarzy

Kulinaria :

Kleń zapiekany z serem, ugotowaną w wywarze z warzyw rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem z białej zasmażki rozpuszczonej w szklance białego wina i posypujemy dużą ilością ostrego żółtego sera startego na drobnej tarce. Zapiekamy w piekarniku na brązowo-złoty kolor. Smacznego :)

Kleń w ziołach, nacieramy rybę mieszaniną ziół, skrapiamy oliwą i cytryną i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie pieczemy w piekarniku 20 minut polewając wytworzonym sosem, z dodatkiem oliwy. Smacznego :)

Kleń faszerowany, z ryby ściągamy skórę bez rozcinania brzucha. Mięso pozbawiamy ości i przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podduszone pieczarki i podsmażoną cebulę, drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo i jedno surowe. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wkładamy w skórę ryby, zawiązujemy otwór i gotujemy na małym ogniu w wywarze z jarzyn przez pół godziny. Po ostudzeniu kroimy w 2 cm plastry i układamy na półmisku nakładając na każdą porcję majonez posypany zielona natką z pietruszki. Smacznego :)

 


4.2
Oceń
(5 głosów)

 

Kleń zapiekany - opinie i komentarze

AceAce
0
Fajny wpisik, ciekawie to się rozkręca. Tak na marginesie, od jakiegoś czasu wyrzucili klenia z rodzaju Leuciscus i obecnie jest to Squalius ( Squalius Cephalus ). (2012-12-07 20:21)
kamil11269kamil11269
0
Nawet nie wiedziałem o tym kol. Ace. Pozdrawiam Kamil S. (2012-12-08 15:21)
addishaddish
0
kleń; klonek - Leuciscus cephalus (gatunek ryby) (kat.: zoologia) Link : http://megaslownik.pl/slownik/angielsko_polski/142405,Leuciscus+cephalus :) (2012-12-09 10:38)
addishaddish
0
Powiatowa Społeczna Straż Rybacka ( biologia Skawy): Kleń (Squalius cephalus syn. Leuciscus cephalus) - gatunek słodkowodnej ryby karpiokształtnej z rodziny karpiowatych. Link : http://www.pssr.powiatsuski.pl/?p=p_22&sName=klen-%28squalius-cephalus-syn.-leuciscus-cephalus%29 oraz http://www.nurkomania.pl/ryby_klen.htm Ciekawe jak to w końcu jest z tym gatunkiem ! (2012-12-09 10:46)
Teufel1991Teufel1991
0
Za wiedzę 5 (2013-05-25 16:48)

skomentuj ten artykuł