Klopsiki w sosie paprykowym


Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
cebula
jajko
kajzerka
100ml mleka
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
kostka rosołowa
łyżka ryżu
po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy
20 dag kolorowego makaronu penne
5 dag mąki
sól
olej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Połowę cebuli wraz z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy.
Mięso mieszamy z surową cebulą i ryżem oraz bułka. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy. Z masy formujemy klopsiki. Obtaczamy w mące i krótko podsmażamy na oleju.
Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotujemy 10min. Do wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy 40min na małym ogniu. Dodajemy jeszcze koncentrat i gotujemy jeszcze 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Polewamy sosem z klopsikami. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Klopsiki w sosie paprykowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł