Klopsiki z okonia w zalewie

/ 18 komentarzy

Klopsiki z okonia w zalewie
Składniki:
 3-4 tuszki okonia (około 60dkg);
 1 x cebula;
 2 jajka;
 sól, pieprz do smaku;
 łyżka majeranku;
 1 x sucha bułka;
 szklanka bulionu
 1 x ząbek czosnku
 1 x mała cebula;
 kilka gałązek koperku i natka pietruszki.


Uploaded with ImageShack.us
Składniki zalewa:
 szklanka octu;
 3,5 szklanki wody;
 kilka liści laurowych;
 ziele angielskie;
 mała cebulka;
 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Suchą bułkę namoczyć w letnim bulionie, wycisnąć. Oczyszczone i dokładnie opłukane pod zimną wodą okonie pozbawić płetw wraz z ośćmi promieniowymi. Przepuścić dwa razy przez maszynkę, z drugim razem dodać do masy wyciśniętą bułkę. Do miski z mielonym mięsem dodać jajka, posiekaną na drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Dodać zioła i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego.
Obgotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ułożyć do słoika, zalać uprzednio przygotowaną zalewą octową.
Podawać jako przekąski.

 


5
Oceń
(23 głosów)

 

Klopsiki z okonia w zalewie - opinie i komentarze

pstrag222pstrag222
0
Ślinka cieknie ***** pzdr.pstrag222 (2013-07-09 18:38)
psiokmokpsiokmok
0
spróbuję zrobić jak złowię okonie***** (2013-07-10 13:19)
qbe12qbe12
0
masakra jakas. osobiscie jestem za wprowadzeniem zakazu zabierania wszystkich ryb z lowisk (2013-07-10 13:19)
MATIGMATIG
0
qbe12 Już nie przesadzaj.. Rozumiem można zmniejszyć limit ale nie zakazać zabierania ryb. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, na dodatek ryby są zdrowe i zawierają dużo białka. Co do tematu musze także spróbować to zrobić :) (2013-07-10 16:37)
pstrag222pstrag222
0
Na tym portalu to co drugi jest NO KILL a w rzeczywistosci tłuką w łeb każdą rybe nie patrząc na wymiar i okres ochronny (2013-07-10 17:16)
scraftingscrafting
0
Zjadłoby się (2013-07-10 21:13)
marek-debickimarek-debicki
0
Lubię łapać ryby oraz uwielbiam potrawy z ryb. Sam je przyrządzam i mam z tego wielką frajdę. Szanuję stanowisko nokilowców i innych Kolegów. Z łowiska zabieram tylko wybrane rybki. Sprawiam je nad wodą w odpowiednio przygotowanym miejscu na stanicy i szykuję pod konkretną potrawę. Karpia i amura powyżej 5kg zawsze wypuszczę bez mruknięcia okiem. Rodzina za rybami nie przepada,, więc rybkę biorę praktycznie na swoje potrzeby. Uważam, że jest to zdrowe podejście do sprawy. (2013-07-10 22:54)
jacenty75jacenty75
0
Fajna sprawa ale 3-4 tuszki (ok.60 dkg) gdzie takie okonie złapać? (2013-07-12 09:22)
PatrykLin1997PatrykLin1997
0
musze kiedyś sie pobawic w takie klopsiki (2013-07-12 12:37)
piastol1985piastol1985
0
ja tez tak robie tylk o ze nie gotuje a smaze klopsiki i wkladam do zimnej zalewy pycha :D (2013-07-13 19:38)
Nika2Nika2
0
Przepis dobry już takie robiłam nie tylko z okonków. Wydaje mi się że pomyliłeś się w zalewie :) Do zalewy trzeba jeszcze dodać płaską łyżkę soli ,i ja daję 2 łyżki cukru a nie 1:) Proponuje jeszcze dodać do zalewy 3 łyżki ostrego Keczupu ,wychodzą pyszne:)
Pozdrawiam 
(2013-07-16 11:50)
marek-debickimarek-debicki
0
Z proporcjami soli i cukru bywa różnie. Często to uzależniam od sposobu doprawienia masy mięsnej. Z keczupem lub przecierem pomidorowym takie smakołyki bywają bardzo ciekawe. Niezłym pomysłem jst zalanie takich klopsików gorącym, ostrym sosem olejowo, cebulowo, pomidorowym. (2013-07-16 14:16)
psiokmokpsiokmok
0
ja też nie biorę niewymiarowych ryb od czasu do czasu biorę (2013-07-21 22:34)
marek-debickimarek-debicki
0
Zgadzam się z tezą, że wymiarowe są trochę fajniejsze!!! (2013-07-29 23:10)
janglazik1947janglazik1947
0
Nic nie dodałeś o tym jak do tego przysmaku ,,pasuje piwo" . Co do wypowiedzi ,,gbe12" - nie chcę Cie obrażać , ale jesteś m.......ł. Rób jak uważasz , ale nie obrażaj innych, brak kultury ??? Chłopcze jeszcze nie dorosłeś do tego by zabierać głos, kiedy dyskutują poważni ludzie. (2013-07-30 15:50)
palmeros1palmeros1
0
Okoń jest dobrą rybką,od czasu do czasu wezmę jakiś większy okaz ale steram się wypuszczać bo u mnie jest ich coraz mniej.A to przez to że jakiś czas nie miał wymiaru i brali wszystkie,teraz ciężko złowić. (2013-08-06 10:19)
Szymon09Szymon09
0
Po co pozbawiać ości tylko kręgosłup i płetwy jak wiadomo od octu ości będą się wyginać i jeszcze w dodatku zmielone. Nika2 po co keczupu? Jak można w zalewie pomidorowej zrobić. (2013-08-09 13:41)
użytkownik155302użytkownik155302
0
Hehehe,z tego co widzę to najwięcej do spraw C&R mają do powiedzenie mięsiarze :) (2013-08-26 13:27)

skomentuj ten artykuł