Zaloguj się do konta

Klopsiki z okonia w zalewie

Klopsiki z okonia w zalewie
Składniki:
 3-4 tuszki okonia (około 60dkg);
 1 x cebula;
 2 jajka;
 sól, pieprz do smaku;
 łyżka majeranku;
 1 x sucha bułka;
 szklanka bulionu
 1 x ząbek czosnku
 1 x mała cebula;
 kilka gałązek koperku i natka pietruszki.


Uploaded with ImageShack.us
Składniki zalewa:
 szklanka octu;
 3,5 szklanki wody;
 kilka liści laurowych;
 ziele angielskie;
 mała cebulka;
 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Suchą bułkę namoczyć w letnim bulionie, wycisnąć. Oczyszczone i dokładnie opłukane pod zimną wodą okonie pozbawić płetw wraz z ośćmi promieniowymi. Przepuścić dwa razy przez maszynkę, z drugim razem dodać do masy wyciśniętą bułkę. Do miski z mielonym mięsem dodać jajka, posiekaną na drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Dodać zioła i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego.
Obgotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ułożyć do słoika, zalać uprzednio przygotowaną zalewą octową.
Podawać jako przekąski.

Opinie (18)

pstrag222

Ślinka cieknie ***** pzdr.pstrag222 [2013-07-09 18:38]

psiokmok

spróbuję zrobić jak złowię okonie***** [2013-07-10 13:19]

qbe12

masakra jakas. osobiscie jestem za wprowadzeniem zakazu zabierania wszystkich ryb z lowisk [2013-07-10 13:19]

MATIG

qbe12 Już nie przesadzaj.. Rozumiem można zmniejszyć limit ale nie zakazać zabierania ryb. Od czasu do czasu nie zaszkodzi, na dodatek ryby są zdrowe i zawierają dużo białka. Co do tematu musze także spróbować to zrobić :) [2013-07-10 16:37]

pstrag222

Na tym portalu to co drugi jest NO KILL a w rzeczywistosci tłuką w łeb każdą rybe nie patrząc na wymiar i okres ochronny [2013-07-10 17:16]

scrafting

Zjadłoby się [2013-07-10 21:13]

marek-debicki

Lubię łapać ryby oraz uwielbiam potrawy z ryb. Sam je przyrządzam i mam z tego wielką frajdę. Szanuję stanowisko nokilowców i innych Kolegów. Z łowiska zabieram tylko wybrane rybki. Sprawiam je nad wodą w odpowiednio przygotowanym miejscu na stanicy i szykuję pod konkretną potrawę. Karpia i amura powyżej 5kg zawsze wypuszczę bez mruknięcia okiem. Rodzina za rybami nie przepada,, więc rybkę biorę praktycznie na swoje potrzeby. Uważam, że jest to zdrowe podejście do sprawy. [2013-07-10 22:54]

jacenty75

Fajna sprawa ale 3-4 tuszki (ok.60 dkg) gdzie takie okonie złapać? [2013-07-12 09:22]

PatrykLin1997

musze kiedyś sie pobawic w takie klopsiki [2013-07-12 12:37]

piastol1985

ja tez tak robie tylk o ze nie gotuje a smaze klopsiki i wkladam do zimnej zalewy pycha :D [2013-07-13 19:38]

Nika2

Przepis dobry już takie robiłam nie tylko z okonków. Wydaje mi się że pomyliłeś się w zalewie :) Do zalewy trzeba jeszcze dodać płaską łyżkę soli ,i ja daję 2 łyżki cukru a nie 1:) Proponuje jeszcze dodać do zalewy 3 łyżki ostrego Keczupu ,wychodzą pyszne:)Pozdrawiam  [2013-07-16 11:50]

marek-debicki

Z proporcjami soli i cukru bywa różnie. Często to uzależniam od sposobu doprawienia masy mięsnej. Z keczupem lub przecierem pomidorowym takie smakołyki bywają bardzo ciekawe. Niezłym pomysłem jst zalanie takich klopsików gorącym, ostrym sosem olejowo, cebulowo, pomidorowym. [2013-07-16 14:16]

psiokmok

ja też nie biorę niewymiarowych ryb od czasu do czasu biorę [2013-07-21 22:34]

marek-debicki

Zgadzam się z tezą, że wymiarowe są trochę fajniejsze!!! [2013-07-29 23:10]

janglazik1947

Nic nie dodałeś o tym jak do tego przysmaku ,,pasuje piwo" . Co do wypowiedzi ,,gbe12" - nie chcę Cie obrażać , ale jesteś m.......ł. Rób jak uważasz , ale nie obrażaj innych, brak kultury ??? Chłopcze jeszcze nie dorosłeś do tego by zabierać głos, kiedy dyskutują poważni ludzie. [2013-07-30 15:50]

palmeros1

Okoń jest dobrą rybką,od czasu do czasu wezmę jakiś większy okaz ale steram się wypuszczać bo u mnie jest ich coraz mniej.A to przez to że jakiś czas nie miał wymiaru i brali wszystkie,teraz ciężko złowić. [2013-08-06 10:19]

Szymon09

Po co pozbawiać ości tylko kręgosłup i płetwy jak wiadomo od octu ości będą się wyginać i jeszcze w dodatku zmielone. Nika2 po co keczupu? Jak można w zalewie pomidorowej zrobić. [2013-08-09 13:41]

użytkownik

Hehehe,z tego co widzę to najwięcej do spraw C&R mają do powiedzenie mięsiarze :) [2013-08-26 13:27]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Turbot z pieca

Turbot z pieca Jedna ze smaczniejszych, jak dla mnie, ryb Bałtyku. Delikat…