Klopsiki z okonia w zalewie
Marek Dębicki (marek-debicki)
2013-07-09
Klopsiki z okonia w zalewie
Składniki:
3-4 tuszki okonia (około 60dkg);
1 x cebula;
2 jajka;
sól, pieprz do smaku;
łyżka majeranku;
1 x sucha bułka;
szklanka bulionu
1 x ząbek czosnku
1 x mała cebula;
kilka gałązek koperku i natka pietruszki.
Uploaded with ImageShack.us
Składniki zalewa:
szklanka octu;
3,5 szklanki wody;
kilka liści laurowych;
ziele angielskie;
mała cebulka;
łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Suchą bułkę namoczyć w letnim bulionie, wycisnąć. Oczyszczone i dokładnie opłukane pod zimną wodą okonie pozbawić płetw wraz z ośćmi promieniowymi. Przepuścić dwa razy przez maszynkę, z drugim razem dodać do masy wyciśniętą bułkę. Do miski z mielonym mięsem dodać jajka, posiekaną na drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Dodać zioła i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego.
Obgotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ułożyć do słoika, zalać uprzednio przygotowaną zalewą octową.
Podawać jako przekąski.