Klopsiki Królewieckie


Składniki
20 dkg mięsa wołowego bez kości
20 dkg mięsa wieprzowego bez kości
10 dkg śledzia solonego
8 dkg czerstwej bułki
5 dkg cebuli
2 dkg musztardy
1 jajo
1/3 l sosu korniszonowego
sól i pieprz
Przygotowanie :
Mięso opłukać , odcisnąć z wody. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Śledzie wymoczyć odfiletować i obrać z ości. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso , śledzia , odciśniętą bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo i musztardę , wyrobić dokładnie na jednolitą masę , przyprawić do smaku solą i pieprzem , uformować z niej 10-12 klopsików , wkładac je do wrzącej wody , gotować powoli 10-15 minut. Wywar z gotowania klopsików odparować do 1/2 l i na nim przyrządzać sos korniszonowy z zasmażką. klopsy w sosie korniszonowym podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną i surówką z warzyw.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Klopsiki Królewieckie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł