kluski z makiem nie tylko na Święta




  • konto usunięte




kluski z makiem

składniki:
-25 dag mąki,
-jajo,
-sól,
-2 łyżki masła,
-szklanka maku,
-10 dag cukru lub miodu,
-aromat waniliowy (olejek lub cukier waniliowy)
-5 dag rodzynków lub daktyli bez pestek,
-po kilka orzechów włoskich i laskowych, fig i migdałów

sposób przygotowania:
Mak sparzyć, przecedzić, ponownie zalać wrzątkiem, zostawić na noc. Następnego dnia dokładnie odcedzić na sicie i dwa,trzy razy zemleć w maszynce do mięsa, używając sitka z małymi otworami. Połączyć mak z cukrem lub miodem, dodać do smaku aromatu albo cukier waniliowy. Obrać i posiekać orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, pokroić figi i daktyle. Bakalie wymieszać z przygotowanym makiem. Namoczyć rodzynki, a po odsączeniu dodać je do maku. Całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać, dodać do niej jajo i odrobinę wody, zagnieść twarde ciasto, rozwałkować je na stolnicy na cienki placek, stale podsypując mąką. Pokroić ciasto w pasy, a następnie posiekać kluski w zapałki. Wrzucić je do wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić i przelać na sicie letnią wodą. Polać stopionym masłem,ostudzić, wymieszać z przygotowanym makiem z bakaliami. Kluski z makiem podawać na zimno jako deser. Życzę smacznego!!




 


3
Oceń
(2 głosów)

 

kluski z makiem nie tylko na Święta - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł