Kluski z makiem

/ 5 zdjęć


Kluski z makiem
Składniki:
 Masa makowa;
 Rodzynki (bakalie);
 2 i ½ szklanki mąki;
 2 jajka;
 1/2 szklanki ciepłej przygotowanej wody;
 1 łyżka oleju;
 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
 sól


Sposób przygotowania:
Ciasto na kluski wykonywane jest w podobny sposób jak na pierogo, z tym żs dodajemy więcej mąki. Bardzo często wykorzystuję ciasto pozostałe po robieniu pierogów. Jeżeli robimy jednak same kluski, wykonajmy je wg następującego przepisu.
Wygniatać ciasto po połączeniu i dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. Bardzo cienko rozwałkować, na plastry. Wykroić pasy szerokości 4-5cm. Przesypując mąką aby się nie kleiły, układać jeden pas na drugim. Kroić cienko na makaron, ponownie przesypując mąką. Przykrywać lnianym ręcznikiem. Gotować po wypłynięciu około minuty. Przed wyjęciem zahartować zimną wodą. Odcedzić. Masę makową połączyć z bakaliami. Dodać do makaronu i dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco. Podana ilość składników pozwala na przygotowanie większej ilości makaronu, który można wykorzystać do zupy rybnej lub grzybowej.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Kluski z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł