kluski ziemniaczane z makiem


15g cukru pudru
1 jajko
200g maku
80g masła
200g mąki
70g miodu
70g serka homogenizowanego
sól
0.65 kg ziemniaków

Dokładnie umyte ziemniaki ugotować na parze (na wolnym ogniu). Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Ziemniaki obrać i wycisnąć praską do ziemniaków. Połączyć z mąką przesianą przez sito, masłem, jajkiem, solą, białym serem i energicznie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde należy dodać jeszcze odrobinę masła. Jeśli będzie za miękkie, należy zagęścić je mąką. Wyrobione ciasto odstawić na jakiś czas.

Wykonanie:

Na stolnicy posypanej mąką formować z ciasta wałeczki (na grubość palca). Z wałeczków odcinać małe kawałki równej długości. Z pokrojonego ciasta uformować kluseczki szerokie w środku i spiczaste na końcach. Kluski wrzucić do posolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Następnie wyjąć ostrożnie na sito przy użyciu łyżki cedzakowej, przelać obficie zimną wodą i osączyć. Drobno zemleć mak. Na dużej płaskiej patelni roztopić masło, dodać miód oraz mak i krótko przesmażyć. Kluski wrzucić na patelnię, delikatnie obtoczyć w maku i podgrzać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem przesianym przez sito.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

kluski ziemniaczane z makiem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł