Kminkowy amur.


Kminkowy amur.
Składniki: 1 amur, 5 dkg słoniny, 7 dkg masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki sproszkowanego kminku, ½ szklanki rosołu rybnego, natka pietruszki, kilka plasterków cytryny.
Przygotowanie: Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć odfiletować. Połówki amura naciąć w kilku miejscach i nacięte miejsca posypać zmielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące. W rondlu stopić pokrojoną słoninę, dodać masło, włożyć przepołowione filety i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut, podlewając rosołem ugotowanym z głowy i płetw karpia. Upieczone kawałki karpia posypać posiekaną natką pietruszki i przybrać plastrami cytryny.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Kminkowy amur. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł