Kołaczki z bryndzą.




  • konto usunięte




kołaczki z bryndzą

składniki:
ciasto;
-20 dag mąki,
-5 dag drożdży,
-łyżeczka cukru,
-sól
Farsz:
-40 dag bryndzy,
-żółtko,
-1-2łyżki śmietanki,
-duża cebula,
-kminek,
-pieprz;
-tłuszcz do formy

Sposób przygotowania;
Do miski przesiać połowę mąki, wlać szklankę ciepłej wody, wsypać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn urośnie, dodać szczyptę soli, pozostałą mąkę, starannie wyrobić gładkie, lśniące ciasto, przykryć je i zostawić do wyrośnięcia. Nasiona kminku ułożyć na sice, przelać wrzątkiem, odsączyć. Cebulę posiekać, zeszklić na stopionym maśle. Bryndzę utrzeć ze śmietanką oraz żółtkiem i nadal ucierając, dodawać stopniowo cebulę i kminek, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie okrągłe placuszki, w każdym zrobić wgłębienie, napełnić je farszem z bryndzy. Placuszki ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min w temperaturze 180-190`C.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Kołaczki z bryndzą. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł