Zaloguj się do konta

Kompot wigilijny jabłkowo-śliwkowo-gruszkowy.

Kompot wigilijny

Składniki:

6 szklanek źródlanej wody
50g suszonych moreli
100g suszonych śliwek
100g suszonych jabłek
100g suszonych gruszek
2 goździki
kawałek kory cynamonowej
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
cukier do smaku
ewentualnie szklanka słodkiego wina

Przygotowanie:

Owoce dokładnie umyć i zalać zimną przegotowaną wodą, pozostawić na kilka godzin m a najlepiej na noc. Ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem skórki i goździków. Osłodzić pod koniec gotowania . Ostudzić , ewentualnie dodać wino.

Smacznego!!!

Opinie (1)

rysiek38

Hmm - to typowy także na Śląsku kompot wigilijny, prawie tak jak makówki i zupa grzybowa co jak co ale niema moim zdaniem lepszego świątecznego aromatu [2013-11-29 22:36]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej