Kompot wigilijny z suszu


Produkty:
-250 g suszonych śliwek
-250 g fig
-300 g jabłek i gruszek suszonych
-3 łyżki cukru
-1 mała cytryna

Przygotowanie:
Śliwki, figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimna przegotowaną woda, ale możemy moczyć krócej. Namoczone owoce gotujemy oddzielnie. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy ok. 15 minut. Następnie łączymy wszystkie składniki kompotu i odstawiamy do schłodzenia.

 


0
Oceń
(0 głosów)

 

Kompot wigilijny z suszu - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł