Kompot z suszu nie tylko na Święta.
Łukasz Frankowski (Franek1987)
2011-12-06
Kompot z suszu – kompot z suszu gości na naszych wigilijny stołach nie tylko jako znakomicie gaszący pragnienie napój , pomaga nam w strawieniu bardzo sycącej kolacji .Mamy go okazje przynajmniej w większości napić się tylko ten jeden raz w roku , Wiec czemu nie sprawić by był wyjątkowy. Składniki: 200g suszonych śliwek, w takiej samej ilości suszone jabłka, gruszki, 100g suszonych moreli, 100g moreli, skórka z połowy pomarańczy, 4 goździki, kawałek kory cynamonowca, 4 pół centymetrowe plasterki kłącza imbiru, pół laski wanilii, Miód lub cukier trzcinowy do ewentualnego osłodzenia kompotu . Przygotowanie: Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc. Następnie odcedzamy je zalewamy 4 litrami wody dodając pozostałe składniki gotujemy około 1 godziny . Kompot najlepiej podać lekko ciepły . Pozostały kompot przechowujemy w lodówce zachowa świeżość przez wiele dni . Można zastosować go również jako napój rozgrzewający dodając do niego nie wielką ilość rumu i podjąć na ciepło , rozwiązanie spasuje na pewno bardziej panom . Zdjęcie zostało pobrane z Internetu gdy będzie własne wstawie. Pozdrawiam