Zaloguj się do konta

kompot z suszu

kompot z suszu

składniki:
-po 5 dag suszonych śliwek,jabłek,gruszek i moreli,
-garść rodzynków,
-kawałek kory cynamonowej,
-kilka goździków,
-pół szklanki cukru,
-kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy,
-2,5 litra wody

sposób przygotowania:
Suszone owoce umyć i zalać zimną wodą, tak aby je przykryła. Pozostawić je do napęcznienia na całą noc. Następnego dnia zagotować wodę z goździkami i cynamonem, wsypać cukier. Do wrzątku wrzucić owoce, skórkę cytrynową lub pomarańczową i rodzynki, gotować ok. 10 minut. Ugotowany kompot zostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przed podaniem nałożyć owoce do kompotierek i zalać je schłodzonym syropem; można również włożyć po plastrze ananasa z puszki. Kompot wigilijny przygotowuje się z dowolnych suszonych owoców, również z samych śliwek lub z dodatkiem fig. Im więcej jednak składników znajdzie się w kompocie, tym będzie on smaczniejszy. Jeśli gotuje się większą ilość kompotu, można go przechowywać 2-3 dni w lodówce, ale wcześniej należy wyjąć z niego owoce, w przeciwnym razie kompot szybko sfermentuje. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej