Kopytka ziemniaczane

/ 6 zdjęć


Kopytka ziemniaczane
Składniki:
 1kg ziemniaków;
 1-2 jajka;
 4dkg masła;
 30-35 dkg mąki pszennej;
 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
 1 łyżka oleju;
 Sól
Sposób przygotowania:
 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Przesiać mąkę, dodać jajka, sól. Zagnieść ciasto. Podzielić na części. Formować wałeczki i pokroić skośnie na kawałki przesypując mąką. Wrzucać partiami na wrzątek. Po wypłynięciu gotować około 1 minuty. Zahartować jedną szklanką zimnej wody. Odcedzić łyżką cedzakową. Układać na talerzu w jednej warstwie do wystygnięcia. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs, sosów.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Kopytka ziemniaczane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł