Kotleciki łososiowo krabowe z sosem tartare
Krzysztof Wziątek (Swirussek)
2011-03-29
Składniki
Kotleciki:
250 g surowego łososia (bez ości i skóry) posiekanego w drobną kostkę
300 g mięsa z kraba*
1 łyżka majonezu
1 garść posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki
1 posiekana papryczka chilli (bez pestek)
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
--------
Sos tartare:
4 łyżki majonezu
4 małe korniszony posiekane (użyłam ogórków marynowanych w słodkiej zalewie octowej)
1 łyżka kaparów
sok z 1/2 cytryny
1 garść posiekanego koperku
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu (można użyć dobrego ze słoika)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
--------
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Wymieszać w misce mięso z kraba i łososia. Dodać pozostałe składniki kotlecików i wymieszać całość. Uformować z masy kotleciki (najlepiej to zrobić zwilżonymi wodą dłońmi). Kotleciki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę. W tym czasie przyrządzić sos mieszając wszystkie jego składniki. Kotleciki smażyć na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać gorące lub zimne z sosem i miską sałaty.
PS: Można użyć mięsa kraba w sosie własnym, który można kupić w sklepie.
Kotleciki:
250 g surowego łososia (bez ości i skóry) posiekanego w drobną kostkę
300 g mięsa z kraba*
1 łyżka majonezu
1 garść posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki
1 posiekana papryczka chilli (bez pestek)
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
--------
Sos tartare:
4 łyżki majonezu
4 małe korniszony posiekane (użyłam ogórków marynowanych w słodkiej zalewie octowej)
1 łyżka kaparów
sok z 1/2 cytryny
1 garść posiekanego koperku
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu (można użyć dobrego ze słoika)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
--------
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Wymieszać w misce mięso z kraba i łososia. Dodać pozostałe składniki kotlecików i wymieszać całość. Uformować z masy kotleciki (najlepiej to zrobić zwilżonymi wodą dłońmi). Kotleciki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę. W tym czasie przyrządzić sos mieszając wszystkie jego składniki. Kotleciki smażyć na rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać gorące lub zimne z sosem i miską sałaty.
PS: Można użyć mięsa kraba w sosie własnym, który można kupić w sklepie.