Kotleciki libańskie


Składniki:
80 dag mieszanego mięsa mielonego
jajko
średnia cebula
10 dag mąki
3 łyżki orzeszków piniowych
100ml oliwy
50 dag jogurtu bałkańskiego
ząbek czosnku
3 gałązki mięty
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do mielonego mięsa. Wbij jajko. Wsyp mąkę oraz orzeszki piniowe lub migdały. Przypraw solą lub pieprzem. Wyrób na gładką masę.
Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj kulki o średnicy ok.3cm, lekko je spłaszczaj.
Przygotowane mięsne kulki smaż na oliwie na jasnobrązowy kolor. Łyżką cedzakową przełóż na bibułę, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.
Do jogurtu dodaj sól, posiekaną miętę i roztarty czosnek. Wymieszaj. Polej kotleciki. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Kotleciki libańskie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł