Kotlety mielone z leszcza

/ 11 komentarzy



  • konto usunięte




Leszcz

Po oczyszczeniu leszcza (można dołożyć karasia,płotkę itp, ale najlepsze kotlety jednak są z samych leszczy) smażymy go lekko na oleju bez dodatków. Następnie po ostudzeniu wyjmujemy z niego główną ość, (reszta ości drobnych może zostać). Następnie mielimy mięso przez maszynkę do mielenia mięsa. I wykonujemy wszystko tak jakbyśmy robili kotlety mielone z mięsa i GOTOWE! Przepis na "mielone" można znaleźć w każdej książce kucharskiej. No oko nie można rozróżnić z czego jest taki kotlet. A w smaku wiadomo rybka! Ja osobiście lubię je i z ziemniakami lub na zimno z chlebem. PYCHA!




Faktycznie Zbyszek ma rację, że nic z tego nie wynika, więc uzupełniam opis szczegółami:

Leszcz (i nie tylko) na kotleciki mielone.

Na około 1 kg wypatroszonych leszczy (można dodać inne ryby - karaś, płoć, uklejka) dodajemy:
dwie duże cebule - zmielić razem z mięsem
2 jajka
sól, pieprz
3/4 szklanki bułki tartej - dodać do mięsa

Po wypatroszeniu ryb obtaczamy je w mące i smażymy na oleju. Właściwie nie smażymy tylko sparzamy z obu stron po to, aby było łatwiej oddzielić mięso od ości. Można też ryby (zamiast smażyć) podgotować około 3-5 minut w wodzie. Ale moja żona twierdzi, że lepiej jest smażyć dlatego że one nabierają lepszego smaku, gdy je smażymy dwa razy (drugi raz smażymy już doprawione)
Po usmażeniu i wystudzeniu oddzielamy ości, (ale wybieramy tylko te wielkie). Mięso ryb z resztą pozostawionych drobnych ości mielimy dwa razy przez maszynkę. Gwarantuję, że żadnych ości nie będzie można wyczuć w kotlecikach.
Następnie do zmielonego mięsa z ryb i zmielonej cebuli dodajemy dwa jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz do smaku i formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju
Można podawać z ziemniakami. Dla mnie bardzo smakują na zimno z chlebem lub z bułką.


 


3.7
Oceń
(14 głosów)

 

Kotlety mielone z leszcza - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Wychodzi na to, że powiniśmy rybę smażoną mielić i po wyrobieniu kotletów jeszcze raz smażyć, czy tak? (2011-05-22 21:41)
użytkownik54091użytkownik54091
0
Marek . Nie smażoną ,tylko lekko podsmażoną, "gołą" rybkę wrzuca się na olej,bez mąki i tylko po to aby troszkę mięso zmiękło.To jest dla ułatwienia pozbycia się głównych ości.Pozdrawiam. (2011-05-23 06:25)
użytkownik54091użytkownik54091
0
Żona mi podpowiada ,że jednak lepiej jest obtoczyć w mące i na patelni nie smażymy tylko lekko sparzamy ją. (2011-05-23 06:34)
Zibi60Zibi60
0
Z Twojego wpisu nic nie wynika - porównaj:
https://wedkuje.pl/wedkarstwo,rybne-kotleciki,23328

(2011-05-23 07:43)
użytkownik54091użytkownik54091
0
Zibi 60! myślę ,że te które podajesz dla porównania zalatują boczkiem.Moje (właściwie nie moje, tylko mojej żony) na prawdę są bardzo smaczne!A może tylko dla mnie, mojej żony,wszystkich sąsiadów i znajomych?Najpierw zrób, a potem sprawdzisz SMAK.Ale rób jak uważasz, a uważaj jak robisz.Pozdrawiam serdecznie.Bogdan (2011-05-23 15:58)
marek-debickimarek-debicki
0

Można i tak. Ja osobiście w celu pozbycia się ości proponował bym wrzucić rybkę na wrzątek na kilka dosłownie minut. Następnie po lekkim ostudzeniu dwoma widelcami oddziela się mięso od ości bez problemów. Szczegóły zawarte są w artukule. https://wedkuje.pl/wedkarstwo,rolada-ze-szczupaka,27333

W każdym razie pozdrawiam i *****pozostawiam  

(2011-05-23 18:43)
Zibi60Zibi60
0
"De gustibus non est disputandum" (2011-05-23 21:00)
manix123manix123
0
zajmujecie się pedalstwem jak komuś trudno zaskoczyć jak  zrobić rybkę to niech nie je
(2011-05-26 20:30)
użytkownik54091użytkownik54091
0
manix123! Ty chyba nie jesteś prawdziwym wędkarzem! (2011-05-28 12:27)
ricardoricardo
0
Witam!!!!! Faktycznie piękna sprawa robie podobnie tylko dodaję jeszcze do masy siekaną natkę pietruszki lub zielony koperek,poprawia smak,1 jajko i dolewam trochę mleka są bardziej delikatne a mięso rybne chłonie mleko.....Piona ***** pozdrawiam.
(2011-06-29 12:13)
bambo225bambo225
0
tak samo przyrządzam kotlety smażę potem oddzielam ości mielę przez maszynkę dodaje bułkę cebule sol pieprz i smażę kotleciki tylko ja dodatkowo robię zalewę pomidorowa do tego i mamy kotleciki w sosie pomidorowym super (2014-11-01 22:03)

skomentuj ten artykuł