Zaloguj się do konta

Kotlety rybne z panierką

Wiele razy zdarza się gdy wyjedziemy na ryby nie jest tak jak byśmy chcieli. Rekordowe ryby o których myślimy podczas wędkowania stają się jedynie tylko marzeniem. Jednak zawsze znajdzie się w siatce coś z czego można zrobić doskonałe kotleciki. Mowa tutaj o rybach które nie są objęte ochroną ani limitem ilościowym np. ukleja, krąp itp. Można również owe kotlety robić z większych ryb, krojąc je na mniejsze kawałki przed zmieleniem ich w jednolitą masę.

1. Świeżo złowione ryby oporządzamy tak jak przed np. ich smażeniem, czyli usuwamy uskę, głowę oraz wnętrzności. Jeżeli nie chcemy robić od razu z nich kotletów, można je lekko posolić i schować maksymalnie na jeden dzień do lodówki.

2. Przygotowane ryby mielimy minimum 3 razy w maszynce do mielenia (ja mielę w ręcznej). Po każdym mieleniu rozbieram i czyszczę maszynkę z resztek ryb. W taki sposób pozbawiamy się ości i resztek skóry oraz płetw ryb. Mielimy do tego również jedną całą średnią, bądź dużą cebulę.

3. Gdy mamy już jednolitą masę dodajemy:
- sól,
- pieprz,
- odrobinę soku z cytryny,
- przyprawę do ryb,
- koper bądź szczypiorek (jak kto woli),
- bułkę tartą (lub bułkę suchą rozmoczoną wcześniej w mleku),
- jajko

ILOŚĆ PRZYPRAW i DODATKÓW UZALEŻNIONE JEST OD ILOŚCI RYB.
MOŻNA WIĘC EKSPERYMENTOWAĆ.

4. Gdy już wszystko dokładnie wymieszamy, robimy średniej wielkości kotlety, podobne do mielonych. Następnie obtaczamy je w panierce (ja używam kupnej), Można również najpierw obmoczyć je w mleku a następnie wytaczać w bułce tartej.

5. Kolejnym i ostatnim etapem jest smażenie, ja używam frytkownicy. Można również użyć patelnię. Smażymy tak jak mielone, do pełnego zarumienienia.


WSZYSTKIE POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- sól,
- pieprz,
- odrobinę soku z cytryny,
- przyprawę do ryb,
- koper bądź szczypiorek (jak kto woli),
- bułkę tartą (lub bułkę suchą rozmoczoną wcześniej w mleku),
- jajko,
- panierka (gotowa) lub bułka tarta,
- cebula.

Życzę smacznego!

Opinie (2)

marek-debicki

Jeżeli na zdjęciu są to Twoje kotklety to przepis można uznać moim zdaniem za rewelacyjny. Złapane własnoręcznie, zrobione własnoręcznie, super danie i przekąska. Pozdrawiam i *****pozostawiam. [2011-06-26 16:31]

19jacek45

a ja proponuje pasztet z ryb   do duzego garka wkladam marchewke pietruszke cebule kostke rosolowa podgardle woda jest osolon to wszystko gotuje okolo 05 god zeby powstal wywar nastepnie wrzucam ryby obrane iwypaproszone gotuja sie okolo 10 min sprawdzam widelcem czy sa mientkie po wystudzeniu obieram mieso od osci wystarczy przekrecicraz przez maszynke dalej to wszystko jak do kotletow po wyrobieniu tej  masy wkladam ja do waskich bloszek i pieke okolo 40 min w piekarniku  wywar po gotowanych rybach przecedzam  do tego gotuje cienki makaron i jest gotowa zupa rybna  zycze kolegom smacznego [2011-07-03 18:45]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

Pstrąg z grilla

Składniki:średnie pstrągi - 4 sztukipaprykacytryny - 1-2 sztukimasło -…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia