Kotlety ziemniaczane

/ 2 zdjęć


Kotlety ziemniaczane
Składniki:
 1kg ziemniaków;
 20 dkg wędzonki wiejskiej lub boczku parzonego;
 3-4łyżki mąki
 1/2cebuli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wędzonkę pokroić w drobną kostkę, wytopić lekko na patelni, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Ziemniaki po lekkim przestudzeniu przepuścić przez maszynkę lun ugnieść tłuczkiem. Dodać wędzonkę z cebulką i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę dokładnie wszystko mieszając na jednolitą masę. Formować placki grubości około 1cm i przesypać je lekko mąką. Obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gulaszem, mięsami, sosami.

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Kotlety ziemniaczane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł