Krem ze śliwek


Produkty:
-20 dag suszonych śliwek bez pestek
-po 3 łyżki miodu i śliwowicy
-10dag łuskanych orzechów włoskich
-20 dag kremówki 36%
-łyżka cukru waniliowego
-łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżeczki żelatyny
-skórka pomarańczowa

Przygotowanie:
Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte. Odstawić do namoczenia na kilka godzin, potem ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Przecedzić, wywar zachować. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. Wywar podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, dodać do śliwek, wymieszać. Krem rozlać do małych miseczek. Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyłożyć na talerzyki, obsypać posiekanymi orzechami. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, włożyć do szprycki i wycisnąć ozdobne rozetki na wierzchu kremu. Udekorować paseczkami skórki pomarańczowej.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Krem ze śliwek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł