Kremowa gwiazda


-6 żółtek
-25 dag cukru
-kieliszek araku
-2 łyżki żelatyny
-rozdrobniona czekolada
Żółtka starannie utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej: naczynie, w którym je ucieramy, wstawić do większego garnka z wrzątkiem, uważać żeby woda nie dostała się do środka). Kiedy masa żółtkowa zacznie gęstnieć, dodać rozpuszczoną żelatynę a arak, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Do tężejącego kremu dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać, przełożyć do foremki w kształcie gwiazdy, schłodzić w lodówce. Przed wyjęciem zanurzyć formę w dobrze ciepłej wodzie, wyjąć gwiazdę. Przełożyć na talerz, udekorować kawałeczkami czekolady. Wstawić ponownie do lodówki, wyjąć tuż przed podaniem na stół.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Kremowa gwiazda - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł