
Krewetki głębokomorskie - zdjęcia, foto - 21 zdjęć
Po publikacji artykułu Ciasto z krewetek otrzymałem kilka pytań odnośnie rodzaju i sposobu
stosowania krewetki jako przynęty , postaram się tu przybliżyć tą kwestie. Krewetka - to prawdziwy rarytas. Są smaczne i lekkostrawne. Ich mięso w smaku przypomina drób.
Ale co nas wędkarzy bardziej interesuje jest to niezastąpiona wspaniała bardzo skuteczna przynęta .
Systematyka
Domena –eukarionty / Królestwo - zwierzęta / Typ –stawonogi /Podtyp- skorupiaki / Rząd – dziesięcionogi. Istnieje wiele gatunków krewetek różniących się wielkością, barwą i kształtem odnóży. Barwa - wszystkie znane kolory. Krewetki posiadają wydłużony odwłok, nie posiadają kleszczy a ich pancerz jest elastyczny. Ich serce umiejscowione jest w głowotułowiu. Krewetki oddychają skrzelami. Są kroczące.
Nazywane w Hiszpani i krajach łacino amerykańskich np.
una gamba – krewetka
un gambon gigante – krewetka duża
un camarón comun y corriente
langostinos arroceros – krewetka do ryżu (ryżowa )
langostino blanco – krewetka biała
langostino negro, - krewetka czarna
- znaczą jedno Krewetka , te różnice w nazwie spowodowały warunki komercyjne , ich rozmiar (i tym samym cenę oraz nazwę komercyjną ) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) "mieści się" 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk.
Krewetki występują w strefach przybrzeżnych oceanów i mórz. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch.
Najdroższe i uznane za rarytas są pochodzące z mórz zimnych: Morza Północnego i okolic Grenlandii. Zależnie od gatunku, krewetki mogą mieć ubarwienie kremowe, żółte, zielone, niebieskie lub jasnobrązowe. Po ugotowaniu jednak wszystkie przybierają barwę pomarańczowoczerwoną lub różową.
Ponieważ powinny być spożyte w ciągu 24 godzin od złowienia, większość krewetek jest bezpośrednio po połowie zamrażana, zachowując wszystkie walory smakowe. Zamrażanie krewetek powoduje także lekkie zmiany barwy .
Do zakładania krewetek na haczyk posłuży nam nitka elastyczna i specjalna igła (na zdjęciach pod art. oraz na załączonym filmie ) Ale nie tylko krewetek skutecznie tą metodą można uzbroić wątróbkę na suma czy miętusa polecam .
Przykłady uzbrajania krewetek na filmie
![]() | u?ytkownik2569 |
---|---|
Ponieważ jestem spinningistą więc zjadam krewetki ze smakiem, ale jak to się mówi " nie chwal dnia przed zachodem słońca" Może się kiedyś przydać 5 (2009-09-01 19:35) | |
![]() | Irkoni |
Witam,filmik ok już nie długo sprawdzę połów na krewetki na naszych wodach...Pozdrawiam i 5 (2009-09-01 19:49) | |
![]() | janunio1 |
Krewetka jako przynęta w naszych wodach?chyba warta wypróbowania pięć*****,pozdr. (2009-09-01 20:17) | |
![]() | u?ytkownik22572 |
Bałtyckie krewetki są "killerem" na morskie okonie. Wędkarze w Helu chodzili z podbierakami i zbierali je z pali na któych stoją falochrony. Niestety nie wytrzymali konkurencji z kormoranem i rybakami. Teraz po okoniach zostały już wspomnienia. Czasem sporadycznie wejdzie jakieś stadko ale rzadko , nieliczne i niewielkie. (2009-09-01 21:34) | |
![]() | kazek78 |
witam. może podpowiesz jaką rybke u nas można złowić na te krewetki i czy konserwowa tez sie nadaje do czegoś bo takie ustrojstwo sprzedają blisko mojej wiochy:)) (2009-09-01 23:43) | |
![]() | Norbert Stolarczyk |
No to Gangaleon zrewolucjonizowałeś Polskie wędkarstwo :) Teraz każdemu chodzi po głowie jak tu kupić krewetki niestety w okolicach Warszawy można sobie pozwolić jedynie na mrożone i to za nie mała kasę. Za kolejny artykuł kolejne 5 z plusem niedługo zostaniesz sławny :) pozdrawiam Norbert. (2009-09-02 08:53) | |
![]() | janglazik1947 |
Moja ocena to 5.Artykół bardzo ciekawy i pouczający,tylko skąd wziąc krewetki,aby wyprubowac tę przynętę w naszych wodach.Mam nadzieję,że mrożone też się do tego nadają,a więc próba w najbliższym czasie. (2009-09-02 09:08) | |
![]() | u?ytkownik6499 |
Koledzy ! Naturalnie że mrożona się nadaje ! Krewetki w 90% są zamrażane , jest to tak podatne na -psucie się mięso ,że nie ma możliwości od złowienia do sprzedaży zachować ich naturalną świeżość pomijając proces zamrażania , dodam iż takie rozmrożone nieświeże jak nad wodą zaczynają zalatywać , to tylko poprawiają swoje walory jako przynęta ( biały robaczek też ma swój zapaszek ) . Jestem przekonany że węgorz , miętus , sum i oczywiście jazgarz to pierwsi amatorzy tej przynęty . Ale już nie mogę się doczekać waszych artykułów na temat skuteczności krewetki lub ciasta z krewetek . (2009-09-02 16:16) | |
![]() | ryby82 |
Witajcie,krewetki mrożonę najlepjej przed wyjściem na ryby zalać gotującą wodą ,robją się wtedy troszkę gumowate i lepjej trzymają się chaczyka.połamania kija. (2009-09-02 22:46) | |
![]() | kucharz30 |
kolego trzeba to wypróbować!! a w zamian podaje orzepis na krewetki::)) dla mnie bomba::) pozdrawiam (2009-09-03 18:27) | |
![]() | u?ytkownik23540 |
Witam serdecznie.Super artykuł.Jade 10go wrzesnia na rybki i napewno spróbuje tej przynęty.Pozdrawiam serdecznie. (2009-09-03 20:15) | |
![]() | robcik |
Spróbuję tej przynęty.O ile sam wcześniej nie wpierniczę mniam...mniam.... (2009-09-13 15:33) | |