Krokiety na Wigilię
Tomasz Dytko (TomaszDytko)
2011-12-07
SKŁADNIKI:
Farsz: 3 garście grzybów suszonych, 0,6 kg kapusty kiszonej, 2 cebule,5 łyżek oleju, sól, pieprz
Ciasto: 1 l mleka, 2 jajka, sól, szczypta Vegety, łyżeczka cukru, 0,5 kg mąki pszennej
panierka: 2 jajka, bułka tarta
Wykonanie :
Składniki ciasta dajemy do naczynia i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju, smażymy cienkie naleśniki. Farsz najlepiej przygotować wcześniej- suszone grzyby pozostawiamy na około godzinę namoczone w wodzie. Następnie kroimy je drobno i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną odsączamy, drobno kroimy, dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, w razie gdyby kapusta była sucha dodajemy troszkę oleju . Gdy kapusta zmięknie i całość nabierze złotawego koloru, farsz jest gotowy. Na naleśnika nakładamy farsz i zawijamy krokiety, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)
Farsz: 3 garście grzybów suszonych, 0,6 kg kapusty kiszonej, 2 cebule,5 łyżek oleju, sól, pieprz
Ciasto: 1 l mleka, 2 jajka, sól, szczypta Vegety, łyżeczka cukru, 0,5 kg mąki pszennej
panierka: 2 jajka, bułka tarta
Wykonanie :
Składniki ciasta dajemy do naczynia i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy bardzo małą ilość oleju, smażymy cienkie naleśniki. Farsz najlepiej przygotować wcześniej- suszone grzyby pozostawiamy na około godzinę namoczone w wodzie. Następnie kroimy je drobno i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na oleju. Kapustę kiszoną odsączamy, drobno kroimy, dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, w razie gdyby kapusta była sucha dodajemy troszkę oleju . Gdy kapusta zmięknie i całość nabierze złotawego koloru, farsz jest gotowy. Na naleśnika nakładamy farsz i zawijamy krokiety, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego :)