Krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki(8-10 porcji):
2 szklanki mąki pszennej;
5 jajek;
1 szklanka mleka;
1 szklanka wody (może być gazowana);
szczypta soli;
olej;
1 kg kiszonej kapusty;
3-6 dag grzybów suszonych;
2-3 cebule;
tłuszcz;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Z mleka, wody, 4 jajek i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Grzyby opłukać i namoczyć na 2-3 godziny. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Kapustę opłukać (jeśli jest mocno kwaśna) i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości.
2).Grzyby i kapustę odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobniutko pokroić. Wymieszać z pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulą, oraz przyprawami, przesmażyć.
3).Na każdym naleśniku układać farsz. Naleśniki pozwijać w rulon, obtoczyć w jajku i bułce. Ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


2.1
Oceń
(10 głosów)

 

Krokiety z kapustą i grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł