Krokiety z kapustą


Krokiety z kapustą

Składniki(10 porcji):
czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy;
szklanka ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia);
szklanka zasmażonej, kwaszonej kapusty;
10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów;
2 cebule;
2 jajka;
sól;
pieprz;
1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku;
tarta bułka;
tłuszcz do smażenia - smalec i olej (pół na pół);

Sposób przygotowania:
1).Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, dodajemy rozdrobnione i oczyszczone grzyby. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę, oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do miast dodajemy jajko, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.
2).Z masy formujemy 10 zgrabnych krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
3).Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu lub z pikantnym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Krokiety z kapustą - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł