Krokiety z pieczarkami


Składniki:
20 dag mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
60 dag pieczarek
1 pęczek dymki
10 dag startego żółtego sera
10 dag tartej bułki
Inne:
2-3 ząbki czosnku
tymianek
mielona gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przesianą mąkę zmiksuj z 2 jajkami, 1 szklanką mleka i 1 szklanką wody oraz szczyptą soli. Odstaw na 30minut do napęcznienia.
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulę dymkę ze szczypiorem oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż pieczarki z cebulą. Usmaż na złoty kolor, ostudź. Dodaj starty ser i 1-2 łyżki tartej bułki. Farsz dopraw czosnkiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Na natłuszczonej patelni usmaż naleśniki. Na środku każdego rozsmaruj warstwę farszu. Dwa przeciwległe brzegi składaj do środka, a następnie zroluj krokiety. Panieruj w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce. Smaż na rumiano. Smacznego.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Krokiety z pieczarkami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł