Krokiety staropolskie


Składniki:
1 czubata szklanka kaszy perłowej
2-3 ziemniaki
1 szklanka kiszonej kapusty
250g grzybów
2 cebule
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej
smalec
Przygotowanie:
Na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule. Dodać oczyszczone i drobno posiekane grzyby. Smażyć ok. 10 minut, aby odparować cały płyn.
Kaszę perłową ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku, następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć i przesmażyć na patelni. Cebulę z grzybami wymieszać z kapustą, kaszą i ziemniakami. Dodać 1 jajko i bułkę tartą w takiej ilości, by masa dała się formować. Doprawić solą i pieprzem. Krokiety powinny mieć wyrazisty smak.
Z masy uformować nieduże krokiety, a następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Smacznego

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Krokiety staropolskie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł